Zmiana miejsca zamieszkania zazwyczaj wiąże się ze stresem. Pakowanie wszystkich rzeczy często doprowadza nas do tak zwanego szału i nie raz żałujemy naszej decyzji. Schody zaczynają się przy rzeczach zgromadzonych w kuchni. Zazwyczaj to tam jest najwięcej do zabrania. Często meble i inne sprzęty z tego pomieszczenia zostawiamy na koniec przeprowadzki, przecież z kuchni korzysta się cały czas. Zdecydowanie warto wiedzieć jak wszystko spakować, aby uniknąć niepotrzebnego stresu i cieszyć się z nowego mieszkania.
Przeprowadzka kuchni w Warszawie – pierwszy krok
Jak wiadomo, w kuchni jest bardzo dużo drobnych rzeczy. Zaczynając od sztućców, a kończąc na przyprawach, które często nie chcą współpracować i się rozsypują w najmniej oczekiwanym momencie. Pierwszym krokiem powinno być oszacowanie, ile kartonów lub pudełek potrzebujemy, aby zmieścić wszystkie nasze przedmioty. Jest to bardzo ważne, ponieważ gdy podczas pakowania zabraknie nam ich, z pewnością będziemy na siebie źli i zestresowani. Dlatego warto mieć odpowiednią ilość, a nawet więcej niż potrzeba pudeł. Unikniemy dzięki temu zamieszania i nie będziemy musieli przewozić przedmiotów w rękach.
Sortowanie rzeczy
Kuchnia to takie miejsce, do którego ciągle coś dokupujemy, a rzadko coś wyrzucamy. Dlatego przed przeprowadzką warto zrobić przegląd wszystkich rzeczy i zdecydować, czy nadal są nam potrzebne. W ten sposób możemy zaoszczędzić sporo miejsca, a w nowym domu nie będziemy musieli tracić czasu na zbędne sortowanie. Gdy korzystamy z usług firmy transportowej, pozwoli to również na zaoszczędzenie pieniędzy. Takie przedsiębiorstwa pobierają zazwyczaj opłatę za liczbę kartonów, a w kuchni jest sporo do zabrania. Same sprzęty AGD zajmują sporo miejsca.
Pakowanie przedmiotów do kartonów
Przez to, że kuchnia jest pomieszczeniem bogato wyposażonym, często nie wiadomo, od czego zacząć pakowanie do przeprowadzki w Warszawie. Na początku najlepiej zacząć od drobnych rzeczy, takich jak sztućce. Takie przedmioty powinniśmy chować od mniejszych pudełek, tak aby nie zajmowały zbyt dużo przestrzeni. Ważnym elementem jest, aby zabezpieczyć wszystkie szklane elementy. Pakując talerze najlepiej miedzy każdy włożyć kawałek gazety lub ręcznika papierowego. Pozwoli to na swobodne przenoszenie kartonów bez obawy o stłuczenie lub szczerbienie naczyń. Podobnie powinniśmy owijać szklanki. Jest to bardzo ważne ze względu na to, że podczas noszenia kubki mogą się przesuwać i niszczyć jeden od drugiego.
Podpisanie i oznaczenie pudeł
Jak już zapakujemy i zabezpieczymy wszystkie kartony to przed zamknięciem wato je oznaczyć. Przydatne do tego będą kolorowe karteczki lub po prostu marker. Jest to niezwykle ważne, gdy korzystamy z usług firmy do przeprowadzek w dużym mieście, np. w Warszawie. Pracownicy będą wiedzieli, co znajduje się w danym pudle i w jakim miejscu powinni je kłaść. Opisy pomogą również podczas wypakowywania przedmiotów. Nie będzie trzeba wszystkiego otwierać w poszukiwaniu potrzebnej rzeczy, wystarczy, że zerkniemy na karteczkę lub napis.